"> Ribez - črna eksplozija zdravja - Tretje obdobje
">
Gastro scena - SLO

Ribez – črna eksplozija zdravja

Ribez preprečuje infekcije ter skrbi za dober imunski sistem, presnovo in boljše razpoloženje. Študije kažejo, da ima pomembno vlogo pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni.

Povezane novice:

Ribez  je bogat z vitaminom C in železom

Zdravilne učinkovine v črnem ribezu so flavonoidi, kot so betakaroten, zeaksantin, kriptoksantin, ki znižujejo tveganje za nastanek pljučnega in ustnega raka, ščitijo pred nevrološkimi boleznimi, se borijo proti vnetjem, upočasnijo procese staranja, izboljšujejo krvni obtok in zmanjšujejo možnosti alergij, saj zavirajo sproščanje histamina. Vsebuje še fenolne kisline, oligomerne proantocianidine in lipide. V črnem ribezu je veliko vitamina C, ki ima antioksidativne lastnosti, ki uničujejo proste radikale. Prosti radikali poškodujejo celice, povzročajo vnetja, bolezni srca, raka, staranje. Črni ribez vsebuje tudi vitamine B5, B6, B1, ki jih telo potrebuje za presnovo, in vitamin J, ki pri ljudeh preprečuje hude infekcije, predvsem pljučnico, a jo hitro pozdravi. Vsebuje še minerale: železo, baker, mangan, magnezij, kalcij, kalij, fosfor. Minerali pomagajo razstrupljati naše telo. Črni ribez pomaga pri zdravljenju artritisa, putike oziroma protina, krčnih žil, hemoroidov, pri povišanem holesterolu, lajša težave z jetri, lajša boleče menstruacije, težave v menopavzi, študije kažejo, da ima pomembno vlogo pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni.

Nabiranje in sušenje

Liste črnega ribeza nabiramo junija in julija, plodove pa julija in avgusta. Pri listih pazimo, da jih nabiramo brez pecljev, listi morajo biti zdravi, pozorni bodimo, da na spodnji strani niso napadeni od rje, rjasti listi so popolnoma brez vrednosti, nič ne pomaga, če bolno mesto izrežemo ali izperemo. Liste nato posušimo na toplem senčnem prostoru. Zelišče se posuši razmeroma hitro in brez težav, hranimo ga v temnih steklenih kozarcih.
 

Pri nas ga poznamo že stoletja
Črni ribez spada med redke vrste sadja, ki je pri nas avtohtono, na naših tleh ga poznamo že stoletja. Divji sorodniki vrtnih vrst rastejo na vlažnih lokacijah na obrežjih gozdov. Črni ribez lahko relativno dolgo časa visi na grmičevju, ne da bi se pokvaril, dobro prenese tudi hrambo v hladilniku, tudi dva tedna in več.

V Sloveniji smo v sedemdesetih in osemdesetih letih minulega stoletja gojili črni ribez na velikih površinah, na Kozjanskem, v Slovenskih goricah, na Gorenjskem, ves pridelek je bil namenjen predelavi. Ob nesreči jedrske elektrarne v Černobilu je bilo vse polno kontaminiranega črnega ribeza iz vzhodnoevropskih držav in to je bil konec slovenske pridelave črnega ribeza na veliko.
Sort črnega ribeza je veliko 
Med seboj se razlikujejo po načinu rasti, odpornosti proti pozebi, škodljivcem, boleznim, po obliki in velikosti jagod in njihovem okusu. Starejše sorte so bile izrazito kislega, rahlo trpkega okusa, z močno značilno ribezovo aromo, prav zaradi tega marsikdo načelno zavrača črni ribez. Novejše sorte vsebujejo višji delež sladkorjev, zato je okus skladnejši in aroma prijetna.
Črni ribez nima posebnih škodljivcev in bolezni, brez težav ga vzgajamo brez pomoči kemije. Gojenje je zelo preprosto. Gojimo ga v obliki grma, rdečega lahko posadimo tudi kot živo mejo. Lahko pa črni ribez gojimo kot drevo, za takšno vzgojo moramo kupiti visoke cepljene sadike, podlaga tem sadikam je zlati ribez. Ribez potrebuje za rast najprej dolgo hladno obdobje mirovanja ter blago kisla do nevtralna tla, bogata s kalijem in fosforjem.
To temno jagodičje je dobilo ime po Janezu Krstniku, saj je bil njegov rojstni dan konec junija, v obdobju zorenja črnega ribeza. V tem času leta uživajte čim več svežega sadja, najbolje kar neposredno z grma, pri vsaki predelavi se namreč nekaj dragocenih sestavin izgubi. Iz črnega ribeza lahko naredimo sok, liker, marmelado, žele, odličen je v sladicah in pecivih, jagode in liste črnega ribeza lahko tudi posušimo. Vseeno je, ali so črni, rdeči, beli, vsi ribezi so zelo zdravi. Z njihovimi listi lahko natremo pete, potem oblečemo tople nogavice, to nas bo pomirilo.
Koristni pripravki iz črnega ribeza:
  • Čaj iz listov črnega ribeza spodbuja delovanje ledvic, pomaga pri boleznih mehurja, revmatičnih in protinskih težavah, arteriosklerozi, pri migreni, pri napadih kašlja, driski.
  • Če čaj grgramo, pomaga pri vnetjih v ustni votlini, učinek lahko še povečamo, če mu dodamo liste žajblja in ognjičeve cvetove.
  • Sok ribeza pomaga pri težavah v želodcu.
  • Kopel iz zavretka suhih ribezovih listov koristi pri revmatizmu.
  • Ribezovo vino krepi žile. Jagode črnega ribeza namakamo v rdečem vinu deset dni, precedimo, pijemo po žličkah.
  • Pri pikih žuželk, sveže liste ribeza drgnemo po mestu pika ali položimo na srbeče mesto.

 

 

VIR: V Nedeljo


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210