"> Upokojitev - začetek novega, zanimivega življenja - Tretje obdobje
">
Društvo - SL

Upokojitev – začetek novega, zanimivega življenja

Po navadi je upokojitev ključni trenutek v dojemanju starosti, družbe in posameznika. Z upokojitvijo oseba ne izgubi svojih sposobnosti in telesnih funkcij, ki jih je imela. Starejši ljudje niso nujno bolni, današnje zdravstvo in razpoložljivost zdravstvenih storitev, sta uspešna pri zdravljenju in preprečevanju številnih bolezni.

Preproste plemenske in podeželske družbe zdravstva ne poznajo, zato ljudje delajo tako dolgo, kot lahko in kar lahko. Popolnoma drugačne so stvari v “civiliziranih” družbah. Upokojitev v zrelih letih ali mlajši starosti in le izjemoma v srednji starosti je “blagoslov” za tiste ljudi, ki jim ni bilo všeč delo, ki so ga opravljali, ali pa se jim je zdelo breme. V kolikor imajo osebe enega od hobijev, je upokojitev lahko začetek novega, zanimivejšega življenja. Končno se lahko ukvarjajo s kakšno dejavnostjo, za katero prej niso imeli časa, kot na primer odhod v gledališče, na koncerte, lahko berejo knjige …

Upokojitev pa je lahko boleča izkušnja za ljudi, ki so uživali v svoji službi, zlasti za uspešne, katerim je to predstavljalo smisel in pomen življenja. Upokojitev je lahko velika frustracija, ena najbolj intenzivnih v življenju, ki lahko povzroči dolgotrajno depresijo, včasih pa celo upad duševnih funkcij. Edini učinkoviti načini so honorarno delo, »delo na črno« ali ukvarjanje s potomstvom.

V veliko pomoč so lahko tako imenovane skupine za samopomoč in organizirane skupine starejših, kjer lahko izmenjujejo izkušnje, se pogovarjajo in se med seboj čustveno podpirajo, organizirajo izlete in tako naprej. Stopnja socialno-ekonomskega razvoja kot celote, trend stalnega izboljševanja življenjskih in delovnih razmer, dvig življenjskega standarda, razvoj znanosti in tehnik ustvarjajo pogoje za izboljšanje zdravstvenega varstva ljudi, kar se pozitivno odraža v podaljšanju povprečne življenjske dobe.

Obstaja postopek za prilagoditev pri upokojevanju, ki omogoča starejšim, da si olajšajo odhod v upokojitev. Eden od dejavnikov je proces vključevanja v proste dejavnosti pred upokojitvijo in ohranjanjem takih dejavnosti med upokojitvijo, kar se odraža tako pri prilagajanju kot na duševno stanje. Prav tako je dobro razširiti svoje interese in poiskati pomen v različnih hobijih, povezati se z ljudmi različnih starosti, kulture, interesov ter se naučiti novih veščin, sodelovati pri projektih, za katere oseba ni imela časa, prej, ko je bila zaposlena, in razmisliti tudi o prostovoljstvu, da bi bila upokojitev čim manj boleča in zelo lepa izkušnja.

Kako kakovostno preživeti čas v pokoju?

ZA DOBRO POČUTJE TELOVADITE.

NAJDITE SVOJ HOBI IN UŽIVAJTE!

DRUŽITE SE IN OKROŽITE Z DOBRIMI LJUDMI.

KOMUNIKACIJA JE KLJUČ DO SREČNE LJUBEZNI.

KULTURNO SE DVIGUJTE.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210