"> Domača lekarna: Žlica olivnega olja na tešče za zdravje - Tretje obdobje
">
Zanimljivosti - SLO Zdrava hrana - SLO Zdravlje - SLO

Domača lekarna: Žlica olivnega olja na tešče za zdravje

Foto:Profimedia

Če upoštevamo priporočila o njegovih pozitivnih učinkih na organizem, bomo vsako jutro na prazen želodec z veseljem zaužili veliko žlico olivno olja.prenašajo

Veliko smo že slišali o tem, kako hranljivo je olivno olje, zlasti tisto ekstra deviško in hladno stiskano, ter kakšne zdravilne učinke ima, zaradi česar prav vsi prehranski strokovnjaki priporočajo, naj postane del naše vsakdanje prehrane. Vsebuje namreč obilico vitaminov, maščobnih kislin in drugih snovi, ki jih naš organizem nujno potrebuje za normalno delovanje. Ravno zaradi tega lahko že ena sama žlica tega olja na dan dela čudeže, ko gre za naše vsesplošno zdravje. Obstaja več dobrih razlogov, zakaj bi morali vsak dan na prazen želodec pojesti žlico olivnega olja. Olivno olje je bogato z vitamini A, D, E in K, tudi z omega-3-maščobami oziroma mononasičenimi maščobnimi kislinami, poleg tega je zelo močen antioksidant. Olive med drugim vsebujejo številne aktivne fitonutriente, kot so denimo polifenoli in flavonoidi, ki imajo prav tako protivnetne lastnosti. Delujejo tako, da omilijo simptome astme, artritisa in revme. Za razvoj teh treh obolenj so v največji meri krivi prosti radikali.

Izboljšuje delovanje prebavnega sistema
Prebavni sistem je ključen za pravilno delovanje celotnega organizma. Ker je pogosto izpostavljen različnim stanjem, ki ovirajo njegovo delovanje, mu je treba posvetiti dodatno pozornost.

Olivno olje prispeva k ohranjanju zdrave črevesne flore. S tem preprečuje različne vnetne procese, ki lahko vodijo k nalezljivim in kroničnim vnetnim črevesnim boleznim, ter izboljšuje prebavo. Raziskave so pokazale, da preprečuje tudi tvorbo rakavih celic.

Dobrodejno vpliva na kožo in kosti
Olivno olje dobrodejno vpliva na kožo, saj jo vlaži in čisti, upočasnjuje njeno staranje. Hkrati krepi zdravje las in povečuje njihovo moč, izboljšuje kakovost nohtov, vpliva na njihovo rast in preprečuje njihovo plastenje. Najbolj pomembno pa je, da pozitivno vpliva na stanje kostnega sistema in preprečuje mnoge bolezni kosti, h katerim so nagnjene zlasti pripadnice nežnejšega spola.

Čeprav obstajajo številni kozmetični proizvodi za lase in kožo, izdelani na osnovi olivnega olja, najboljše rezultate vendarle dosežemo z njegovo notranjo uporabo, če ga torej uživamo samostojno ali kot sestavni del raznih jedi.

Obnavlja jetra
Splošno znano je, kako pomembno vlogo igrajo jetra pri delovanju celotnega organizma. Jetra namreč opravljajo funkcijo razstrupljanja in prečiščevanja, zato bi morali skrbi za njihovo zdravje posvetiti še posebno veliko pozornost ter jesti tista živila, ki prispevajo k ohranjanju njihovih funkcij in njihovemu obnavljanju. Olivno olje je koristno tudi v tem primeru – dve veliki žlici olivnega olja zmešajte s sokom ene limone in to mešanico vsako jutro popijte na prazen želodec.

Pomaga pri hujšanju
To je nekaj, kar vas bo zagotovo zanimalo. Omega-3-maščobne kisline je priporočljivo uživati v okviru vsake diete, saj zaradi njih ostanemo dlje časa siti, hkrati pospešujejo presnovo in delujejo protivnetno. Če boste zjutraj na tešče pojedli žličko olivnega olje, se boste lažje znebili odvečnih maščobnih oblog.

Izboljšuje imunski sistem
Ker je olivno olje bogat vir vitaminov in omega-3-maščobnih kislin, je neprecenljivo za človekov imunski sistem. Nekatere raziskave so pokazale, da je mogoče z njim zdraviti in celo preprečiti določene avtoimune bolezni.

Varuje srce
Kot veste, obstajata slabi (LDL) in dobri (HDL) holesterol. Njuno razmerje neposredno vpliva na zdravje celotnega srčno-žilnega sistema. Slabi holesterol povzroča zoženje in zamašitev krvnih žil, kar vodi k številnim, pogosto tudi usodnim zapletom. Dobri holesterol lahko zniža vrednosti slabega, kar dosežemo predvsem s prehrano, zlasti s tako imenovanim sredozemskim načinom prehranjevanja. Ta temelji na sadju, zelenjavi, ribah in olivnem olju. Olivno olje je eden najpomembnejših virov mononasičenih maščobnih kislin, ki v organizmu ustvarjajo tako imenovani dobri holesterol in izboljšujejo zdravje srca.

Regulira raven sladkorja v krvi
Ker regulira raven holesterola in vpliva na raven glukoze v krvi, je odlična preventiva pred takimi motnjami, vendar tudi pomemben del prehrane sladkornih bolnikov.

Ščiti možganske funkcije
Vsakdanje uživanje olivnega olja ima več pozitivnih učinkov na možganski sistem – izboljšuje spomin, preventivno deluje proti mnogim boleznim, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, možganom zagotavlja dovolj kisika, jih ščiti pred prostimi radikali in občutno zmanjša možnost pojava depresivnih stanj.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210