"> Vpliv kosila na zdravje: Premišljeno izbirajte hrano - Tretje obdobje
">
Zanimljivosti - SLO Zdrava hrana - SLO Zdravlje - SLO

Vpliv kosila na zdravje: Premišljeno izbirajte hrano

Foto:Profimedia

Najbolje je, če si kosilo pripravite sami. Ne samo, da je to veliko ceneje, hkrati tudi veste, kaj vsebuje.prenašajo

Dobra izbira so lahko tudi zdravi ostanki prejšnjega dne, obogateni s solato ali s še več zelenjave, pravi Gillian Killiner, dietetičarka in glasnica Združenja britanskih dietetikov. Kupljeno kosilo naj bo zadnja možnost, še meni Killinerjeva. “Kupljeni pripravljeni obroki lahko vsebujejo veliko sestavin, ki v telesu pospešujejo vnetje, zlasti poceni rastlinska olja in vlaknine. Ti niso dolgo delujoč vir energije, zato smo po takem obroku spet hitro lačni.”

– Ne jejte za pisalno mizo. Pojejte kosilo na kakšnem mirnem mestu, če je le mogoče, na prostem. Če boste jedli za pisalno mizo, boste verjetno ob tem nadaljevali delo, namesto da bi se osredotočili na hrano. To lahko vodi k povečanju telesne teže. “Receptorji med črevesjem in možgani ne bodo delovali optimalno, zato se ne boste počutili siti in si boste na krožnik naložili še več hrane, ne da bi se zavedali, koliko ste že pojedli,” opozarja Killinerjeva. Če smo med jedjo sključeni nad mizo in če hrane ne prežvečimo dobro, lahko to povzroči ali poslabša težave z želodcem in črevesjem.

– Telovadite. Ena ura, kolikor običajno traja odmor za kosilo, se morda ne sliši veliko. V tem času res ne morete nikamor odpotovati, uvesti kakšne spremembe v svoje življenje, telovaditi, se oprhati, jesti in se vrniti za pisalno mizo. Lahko pa v času kosila vsaj na hitro potelovadite. Hollie Grant, osebna trenerka in ustanoviteljica podjetja Pilates PT, pravi, da je visokointenzivni intervalni trening (HIIT) najboljši način, da v najkrajšem možnem času precej izboljšate svojo telesno kondicijo.

Vadbo HIIT zlahka opravite v samo dvajsetih minutah. “Za to ne potrebujete nobene telovadnice. Tek lahko hitro spremenite v HIIT-trening, tako da najprej 30 sekund res hitro tečete in nato 30 sekund tečete počasi ali hodite. Vajo nato večkrat ponovite. Enako bi lahko storili na kolesu ali v bazenu. Nikakor pa ne bi smeli pozabiti na ogrevanje in ohlajanje. In seveda – kosilo vedno pojejte po vadbi, nikoli pred njo.”

– Pijte pametno. Najbolje je, da pijete vodo, čim bolj pogosto in v malih količinah, pravi Killinerjeva. “Preveč tekočine lahko med obrokom pri nekaterih ljudeh povzroči refluks, posledica katerega so bolečine v želodcu in napihnjenost.” Zadostuje, če med obrokom popijete približno 250 mililitrov vode. Killinerjeva še priporoča, da približno pol ure pred kosilom popijete pol litra vode. “S tem zmanjšate občutek lakote, po zaslugi česar se boste lažje kontrolirali pri izbiri hrane in se odločili za bolj zdrav obrok.”

– Izognite se utrujenosti po kosilu. Željo po dremežu ali čokoladici, ki se običajno pojavi takoj po kosilu, lahko preprečite z bolj premišljeno izbiro hrane. Obroki z živili, ki so nasičena z ogljikovimi hidrati, kot so denimo kruh, testenine ali krompir, lahko utrujenost še povečajo. Killinerjeva priporoča, da namesto teh živil raje izberete bolj hranljive različice, denimo bele ali modre ribe in morske sadeže, rjavi riž, ovsene kolačke, kvinojo in različne vrste zelenjave. Obrok obogatite z raznimi semeni in oreški.

 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210