"> Lupus: Kakšni so znaki in kako ga zdravimo? - Tretje obdobje
">
Zdravlje

Lupus: Kakšni so znaki in kako ga zdravimo?

Sistemski eritematozni lupus je kronična avtoimunska bolezen vezivnega tkiva, ki lahko prizadene celice, tkiva, organe. Kako ga prepoznamo in kako zdravimo?

 

Kaj je zdravilo Lupus?

Lupus najpogosteje prizadene krvne celice, kožo, sklepe, ledvice in pljuča. Bolezen je sicer dokaj redka, a med avtoimunskimi boleznimi vezivnega tkiva najpogostejša. Lupus desetkrat pogosteje prizadene ženske, zlasti v rodnem obdobju med 15. in 49. letom starosti.

Vzrok za nastanek bolezni 
Kaj povzroča to bolezen Lupusa, še do danes ni povsem jasno, najverjetneje pa je bolezen povezana z geni. Če jo imate v družini, je torej več možnosti, da tudi sami zbolite. Pogojena je tudi s hormoni, zato zanjo zbolevajo večinoma ženske, kadar se jim spremeni presnova določenih spolnih hormonov. Povzročajo pa jo lahko tudi ultravijolična svetloba, nekatera zdravila, domnevni vzroki so tudi virusne ali bakterijske okužbe.

Lupus je bolezen, ki traja vse življenje.

Znaki bolezni lupusa
Med prve znake bolezni sodijo prekomerno potenje, vročina, hujšanje, izguba apetita, nenehna utrujenost in slabo počutje, vnetje vidnega živca.

Če se bolezen pojavi v blagi obliki, najpogosteje pride le do sprememb na koži, pojavijo se različni izpuščaji. Pri hujši obliki pa so lahko prizadeti tudi organi in tkiva.

Najpogosteje se bolezen pokaže z značilnim rdečim metuljastim izpuščajem, ta se pojavi na licih, poteka preko korena nosu. Pogost je tudi izpuščaj na vratnem izrezu. Pojavijo se lahko tudi razjede v nosu, v ustni votlini, pride lahko do prekomernega izpadanja las.

Kadar nastopi lupus v hujši obliki in prizadene sklepe, se lahko pojavijo težave v rokah, kolenih, zapestjih. Pride do vnetja sklepov.

Kadar lupus prizadene organe, se pojavi vnetje pljučne ovojnice, ovojnice, ki obdaja srce, trebušne organe. Pojavijo se lahko tudi motnje dihanja. Lupus lahko prizadene tudi ledvice, otečejo lahko noge, očesne veke. Bolezen lahko povzroči tudi glavobole, epilepsijo, težave s koncentracijo, depresijo.

Zdravljenje
Zdravljenje lupusa poteka na več načinov.

Bolnik se mora izogibati soncu, zdravljenje mora biti redno in natančno. Največkrat je bolezen diagnosticirana v hujši akutni obliki, takrat je nujno jemanje zdravil, da bolezen ne prizadene organov. Največkrat se tako doseže, da se bolezen umiri. Takrat se zdravljenje z zdravili zmanjša, morda celo ukine.

Lupus je bolezen, ki traja vse življenje. Zanjo so značilna obdobja, ko izbruhne, nato pa se za daljši ali krajši čas umiri.

Danes je znanje na področju te bolezni že napredovalo, bolniki lahko živijo kvalitetno življenje, če bolezen dobro opazujejo, spremljajo in upoštevajo načine zdravljenja.

Vir: revma-net


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210