"> 10 nasvetov za zdrav krvni tlak - Tretje obdobje
">
Vježbe - SLO Zdravlje - SLO

10 nasvetov za zdrav krvni tlak

Obdržite zdravo težo: že upoštevanje tega nasveta pomaga pri zniževanju zvišanega krvnega tlaka.

Redno telovadite: rekreaciji posvetite približno 30 minut dnevno. Da bi bil napor učinkovit, se morate počutiti ogretega, se zmerno zadihati, vaš srčni utrip mora biti hitrejši kot je običajno.

Uživajte veliko sadja in zelenjave vsak dan. Zelenjavo uživajte surovo ali rahlo poparjeno, ne pa prekuhano, da zaužijete največ hranil. Izogibajte se cvrtju.

Dnevno si privoščite vsaj 7 ur kvalitetnega spanja, po katerem se zbudite spočiti. Kronično pomanjkanje spanja zvišuje krvni tlak in vam oteži dan.

Omejite vnos soli: ne pozabite, da je veliko soli prikrite v obdelani hrani. Veliko soli je v kruhu, žitaricah, juhah in omakah. Če je možno, preverite vsebnost soli v živilih.

Omejite vnos maščob in sladkorja: vedno preverite vsebnost živil in bodite posebej pozorni na hidrogenirane ali “trans” maščobe in “prikrite” sladkorje pod drugimi imeni, kot so saharoza, dekstroza, fruktoza in glukoza, npr. v sadnih sokovih in gaziranih pijačah.

Opustite kajenje tobaka! Vaše žile odvodnice se zožujejo še hitreje, če kadite. Kajenje povzroča še številne druge zdravstvene težave. Vaš krvni tlak dejansko narašča, medtem ko kadite.

Omejite vnos kofeina: ne pozabite, kofein se nahaja v nekaterih gaziranih pijačah, tako kot v kavi in pravem čaju.

Ne uživajte preveč alkohola: držite se priporočil za največji dnevni vnos – običajno manj kot 2 enoti za moške in 1 za ženske (1 enota = malo pivo ali kozarec vina).

Sprostite se: stres prispeva k zviševanju krvnega tlaka. Izogibajte se stresnim okoliščinam, če je le možno in si privoščite čas za sproščanje. Sprostite se lahko na različne načine, npr. v mirnem okolju, z druženjem, ob telesni vadbi ali s smehom.

VIR: UKC Ljubljana

 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210