"> Težave z vidom zaradi sive mrene - Tretje obdobje
">
Zdravlje

Težave z vidom zaradi sive mrene

Zaradi sive mrene se v Sloveniji operira 15 000 oči na leto. Izboljšana kakovost materialov in razvoj operativnih tehnik vpliva na to, da se vse več ljudi odloča za menjavo očesne leče. Očesna leča s staranjem lahko postane motna zato posledično vidimo neostro ali megleno. Katarakta ali siva mrena lahko oteži življenje do te mere, da si tudi z očali ne moremo več pomagati.

 

Povezane novice:

Ogrožena skupina so odrasle osebe , po 65 letu pa jih ima je polovica te tegobe. Prim. dr. Vladimir Pfeifer dr. med. Očesne klinike v Ljubljani pojasnjuje najpogostejši razlog sive mrene: “Najpogostejša sta starost in spremenjena presnova v leči. Seveda pa na nastanek vplivajo tudi nezdravo življenje, slaba prehrana, kajenje in nekatere bolezni.” Pri operaciji sive mrene se zamenja se očesna leča z umetno, poleg mrene se lahko popravlja tako kratkovidnost kot tudi daljnovidnost, astigmatizem, lahko se odstranijo tudi optične napake prozorne leče. Kakovost življenja se takoj izboljša. Čakalna doba za to operacijo je krajša kot leto dni .

Pred takim operativnim posegom se je potrebno dobro pozanimati o vrstah leč in o postopku operacije, ker je od toga odvisen uspeh rehabilitacije in seveda kakovost vida. Pri sivi mreni se vid slabša počasi! Prim. dr. Vladimir Pfeifer, dr. med. pojasnjuje: “Posebna pozornost je v zadnjih letih usmerjena v kakovost optike umetnih leč, ki jih vstavljamo v oči, da nadomestimo skaljeno lečo. Kot novost prihajajo v okulistiko asferične leče z optiko, ki na obrobju lomi manj kot v središču, tako da se žarki iz središča in obrobja optike združijo v istem žarišču.

Torej asferične leče zmanjšajo sferično aberacijo očesa, pri kateri zaradi kroglaste oblike leča robne žarke lomi močneje kot središčne. Menim, da bodo asferične umetne očesne leče kmalu povsem zamenjale sferične, čeprav smo do pred kratkim pri operaciji sive mrene uporabljali samo slednje. Kot vemo, so v vseh kakovostnih optičnih sistemih, kot so fotoaparati, mikroskopi, teleskopi in podobno, vgrajene asferične leče, ki zelo izboljšajo kakovost slike. Enako izboljšavo kakovosti vida lahko dobimo pri človeku.” Dober vid je zelo pomemben zaradi varnosti, da se ne poškodujemo ali pademo, za nočno vožnjo in zaradi številnih drugih razlogov. “S tako lečo pri vožnji z avtomobilom pešca opazimo prej kot z navadno sferično lečo, kar prispeva k večji varnosti.” Leče ni potrebno plačati, operacijo pokriva zavarovalnica.

V očesni kliniki v Ljubljani se lahko na predlog kirurga, ali na predlog bolnika vstavljajo aferične leče ki izboljšajo kakovost vida. Operacijo v celoti pokriva zavarovalnica. Pri teh operacijah oseba lahko še vedno potrebuje očala za bližinsko delo in branje. Bifokalne očesne leče katere uporablja dr. Pfeifer so zelo dobre, ker potem ne potrebujemo več očal, saj vidimo ostro na blizu in daleč. Po operaciji sive mrene večino vsakdanjega dela lahko opravljamo brez očal in veliki odstotek operiranih, očala nikoli več ne potrebuje. Dr. Pfeifer navaja še eno možnost, ki je zelo popularna v tujini: “V tujini, na primer v Združenih državah Amerike in Nemčiji, se veliko ljudi, ki nimajo sive mrene, odloči za operacijo, da jim potem ni potrebno nositi očal.” On opozarja tudi da je operacija z vstavitvijo bifokalne leče v Sloveniji sedaj samoplačinski poseg in se plačuje 300 000 tolarjev,. V nekaterih državah se ta storitev ne plačuje. “Če bi zavarovalnica pokrila operacijo odstranitve leče, bi lahko oseba doplačala samo za kakovostnejšo lečo, kar bi zneslo namesto 300.000 okoli 160.000 tolarjev, vendar to nažalost v Sloveniji še ni možno. “

V preteklosti je bil rez za sivo mreno 12 milimetrski, danes pa je le še 1.4 milimetrski in to je veliki napredek v operaciji očesne leče. Vsako leto je operacija lažja, z manjšim rezom in s krajšim časom okrevanja. Operacija traja 10-2 minut v lokalni anesteziji in bolnico se zapusti takoj po operaciji. Vid je sprva še malo moten. Ostrina vida po sami operaciji je odvisna od tega ali so ostali očesni deli in koliko so zdravi. Sama operacija je ena tistih z najmanjšim številom zapletov in je varna. Sivo si mreno sicer nihče ne želi, če jo pa že ima, danes ne predstavlja več problema.