"> Zamašene krvne žile - Tretje obdobje
">
Zdravlje - SLO

Zamašene krvne žile

Zdrave arterije so ključnega pomena za zdravje. Ko arterije niso popolnoma zdrave, to vpliva na pretok krvi v našem telesu, zaradi česar naši notranji organi ne dobijo dovolj krvi in ne morejo delovati pravilno. Zato je pomembno, da tudi s svojim življenjskim slogom poskrbimo za zdrave žile. Tu pa je nekaj znakov, ki lahko kažejo na to, da imamo zamašene arterije.

Arterije so krvne žile, ki prinašajo s kisikom obogateno kri od srca do različnih tkiv v našem telesu. Zamašene arterije lahko tako vodijo tudi do življenjsko nevarnih stanj. Med njimi so srčni infarkt, kap, srčno-žilne bolezni. Zaradi zamašenih arterij lahko pride tudi do izgube vida, artritisa in kroničnih obolenj. Čeprav je zamašene arterije težje odkriti kot nekatera druga stanja, nekateri simptomi lahko kažejo na to težavo. Tu je nekaj najpogostejših znakov, ki kažejo na zamašene arterije.prenašajo

Arterije v spodnjem delu hrbta so ene prvih, ki se zamašijo. Prav zato so bolečine v spodnjem delu hrbta eden najpogostejših prvih simptomov, ki kažejo na to, da se na naših žilah nabirajo obloge.
Arterije v spodnjem delu hrbta so ene prvih, ki se zamašijo. Prav zato so bolečine v spodnjem delu hrbta eden najpogostejših prvih simptomov, ki kažejo na to, da se na naših žilah nabirajo obloge. / FOTO: Thinkstock

1. Bolečine v spodnjem delu hrbta

Arterije v spodnjem delu hrbta so ene prvih, ki se zamašijo. Prav zato so bolečine v spodnjem delu hrbta eden najpogostejših prvih simptomov, ki kažejo na to, da se na naših žilah nabirajo obloge. Bolečina se pojavi, ker zmanjšan pretok krvi oslabi diske, ki blažijo trenja med vretenci. To lahko vodi tudi do ukleščenega živca.

Arterijski defekt v spodnjem delu hrbta je pravzaprav precej pogosto stanje. Kar 50 odstotkov prebivalstva se do svojega 20. leta starosti spopade že z naprednimi blokadami v spodnjem delu hrbta. Prav zato je pomembno, da se že od otroštva ukvarjamo s kakšnim športom, kjer pregibamo tudi hrbet.

V študiji, ki je bila objavljena v strokovni reviji European Journal of Vascular and Endovascular Surgery, so zapisali, da imajo posamezniki, ki trpijo za kroničnimi bolečinami v hrbtu povečano tveganje za razvoj popolnoma zamašenih arterij ledvenega dela.

2. Bolečine v nogah

Arterioskleroza – otrdelost in zadebelitev sten arterij – lahko prizadene tudi arterije, ki dovajajo kri v noge. Ko se to zgodi, se pogosto pojavijo bolečine v mečih – stanje, imenovano klavdikacija.

Tisti, ki kadijo, imajo večje tveganje za razvoj stanja. Če opazite ta simptom, se takoj posvetujte z zdravnikom. S preprostimi testi, s katerimi preverijo impulze v nogah in pregledom krvi lahko odkrijejo, ali je sum upravičen.

Čeprav je zamašene arterije težje odkriti kot nekatera druga stanja, nekateri simptomi lahko kažejo na to težavo.
Čeprav je zamašene arterije težje odkriti kot nekatera druga stanja, nekateri simptomi lahko kažejo na to težavo. / FOTO: Thinkstock

K sreči gre za stanje, ki ga lahko hitro popravimo. Pomembno je, da spremenite prehrano. Uživajte več zelenjave in rastlinskih beljakovin (stročnice – fižol, leča, čičerika) in manj živil živalskega izvora. Že v nekaj tednih se stanje lahko izboljša in če sprejmete primerne ukrepe, lahko preprečite, da se ponovi.

3. Neudobje v nogah ali stopalih

Bolezen perifernih arterij je kopičenje holesterola in oblog na stenah žil, ki se pojavi v okončinah. Stanje pogosto povzroči neprijeten občutek v nogah in stopalih in lahko celo prepreči, da bi lahko normalno hodili. V najhujših primerih bolezen perifernih arterij povzroči izgubo uda.

Preprosti testi lahko razkrijejo bolezen, zato se obrnite na zdravnika, ki bo preveril impulze v nogah. Opravi lahko tudi pregled, s katerim določa količino pretoka krvi v gležnju.

Ljudje, ki imajo pogoste bolečine v nogah ali imajo pogosto utrujene noge, bi morali na takšen pregled. Tudi tisti, ki kadijo ali so kadili ter ljudje, ki imajo družinsko nagnjenost k srčno-žilnim boleznim.

4. Guba na ušesu

Sliši se smešno, a številne resne medicinske raziskave so pokazale, da imajo zdravniki, ki so bili pozorni na ta simptom prav. Guba na ušesni mečici je lahko tihi znak bolezni srca in ožilja. Guba je seveda lahko tudi posledica staranja kože na ušesu, a bolj pozorni moramo biti, če guba poteka poševno od ušesnega kanala do roba ušesne mečice.

Za ohranjanje erekcije je pomemben dober pretok krvi po žilah v penisu. Če je obtok krvi moten, lahko prihaja do motenj erekcije.
Za ohranjanje erekcije je pomemben dober pretok krvi po žilah v penisu. Če je obtok krvi moten, lahko prihaja do motenj erekcije. / FOTO: Thinkstock

5. Motnje erekcije

Zamašene krvne žile vplivajo na pretok krvi po telesu. Ker so krvne žile v penisu majhne in zato bolj občutljive na obloge, ki se nabirajo v žilah, je eden prvih simptomov bolezni ožilja motnja erekcije. Za ohranjanje erekcije je namreč pomemben dober pretok krvi po žilah v penisu. Če je obtok krvi moten, lahko prihaja do motenj erekcije. V tem primeru se prav tako posvetujte z zdravnikom.

 

 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210