"> Z ljubljenčki na pot: Poskrbite za varnost in dobro počutje vaših živali - Tretje obdobje
">
Aktivnosti - SLO Zanimljivosti - SLO

Z ljubljenčki na pot: Poskrbite za varnost in dobro počutje vaših živali

Foto:Shutterstock

Tako kot za voznika in sopotnike moramo med vožnjo poskrbeti tudi za varnost domače živali. Nikakor pa jih v avtomobilu ne puščajte samih, saj predvsem v poletnih mesecih obstaja velika nevarnost, da pride do vročinskega udara.prenašajo

Da ne ogrožajo voznikov in sopotnikov, naši ljubljenčki med vožnjo ne smejo biti spuščeni, kar jasno določa tudi slovenska zakonodaja. Če prosto prevažate psa, kršite zakon o pravilih cestnega prometa (ZprCP) in ne upoštevate predpisov pravilnika o pogojih in načinu prevoza živali ter pravilnika o zaščiti hišnih živali.

Kam in kako?
Psu je treba v vozilu namreč priskrbeti primeren prostor in ustrezno opremo. Pri tem imejte v mislih, da ne spada na prvi sedež ali polico prtljažnega prostora, prav tako ga ne smemo prevažati nepripetega. Na zadnjem sedežu uporabite varnostni pas z oprsnico, še najbolje pa je, če počiva v ustrezno pritrjenem kovinskem boksu, nameščenem v prtljažnem prostoru. Na voljo so tudi drugi transportni boksi, plastični ali iz blaga, za katere seveda prav tako velja pravilo, da morajo biti primerno pritrjeni, saj le tako v primeru morebitnega trka ne predstavljajo nevarnosti. Podobno velja tudi za muce.

Ne puščajte živali v vročem avtomobilu!
Psi in mačke se potijo samo skozi tačke, nimajo enakega privilegija kot človek, ki toplotno temperaturo telesa lahko uravnava s kožo po celem telesu.

Dobro počutje se začne že doma
Vsaka domača žival se mora že kot mladiček v avtomobilu počutiti varno. Zato jo je s kratkimi vožnjami ter s pomočjo nagrajevanja na novo izkušnjo treba začeti navajati takoj. Enako velja za transportni boks, ki ga začnite uporabljati doma, po prestavitvi v avtomobil pa naj bo najprej ob vas, šele nato ga prestavite v prtljažnik.

Za dobro počutje vseh
Pred vožnjo jih primerno umirite, da z zvoki ali nemirom ne bodo motili voznikove pozornosti, prav tako jih pred vožnjo ne napijte ali nahranite preveč. Nikoli jih ne vozimo ob odprtem oknu, poskrbimo za zaščito pred vročino ali sončno pripeko in padavinami ter se prepričamo, da ne morejo pobegniti iz vozila. Če jih prevažamo v prostoru za prtljago, morajo imeti naravno svetlobo in zadostno zračenje, v poletnih mesecih, ko zunaj pripeka sonce, tudi primerno senčenje.

Prilagojen slog vožnje
Prilagodite tudi slog vožnje, upoštevajte hitrostne predpise, varnostno razdaljo in se izogibajte hitremu ali nenadnemu zaviranju, po vijugastih cestah pa vozite počasneje, da jim zaradi hitrih zavojev ne postane slabo. Čim pogosteje se za trenutek ustavite in poskrbite za svežo vodo ter gibanje, po potrebi tudi hrano. Priporočamo, da se na daljših potovanjih ustavljate vsako uro, največ dve – oz. pogostost postankov prilagodite počutju spremljevalca. Nikakor pa jih v avtomobilu ne puščajte samih, saj predvsem v poletnih mesecih obstaja velika nevarnost, da pride do vročinskega udara.