"> Domača lekarna: Plahtica upočasni staranje kože - Tretje obdobje
">
Zanimljivosti - SLO Zdrava hrana - SLO Zdravlje - SLO

Domača lekarna: Plahtica upočasni staranje kože

Foto:seniorji.info

Navadna plahtica vas ne bo naplahtala, zlasti žensk ne. Najbolj koristi ženskam, ublaži pa tudi srbež po piku žuželk. Jo že imate v svoji domači lekarni?prenašajo

Navadna plahtica (Alchemilla vulgaris L.) spada v družino rožnic, domača imena zanjo so ebračica, hribska resa, marijin plašček, plenička, rusnik, hribska resa. Je do 40 centimetrov visoka zelnata trajnica. Listi, ki jih nabiramo od junija do avgusta, so na dolgih pecljih in porasli z dlakami, njihov rob je rahlo nazobčan; nikoli se popolnoma ne izravnajo, tudi povsem razviti imajo močno zgubano listno ploskev, ki se pri peclju izoblikuje v lijakasto vdolbino. Na končnih delih pokončnih stebel se razvijejo češuljasta socvetja, sestavljena iz neznatnih, zelenkasto rumenih cvetov, ki so brez venčnih listov. Cveti od maja do septembra. Rastlina je razširjena v višjih, planinskih predelih, gojijo jo tudi na vrtovih. Raste po travnikih, pašnikih in ob robu gozdov do višine 2000 metrov. Liste nabiramo od pomladi do julija in jih posušimo v senci. Ne smemo jih nabirati ob dežju in močni jutranji rosi.

Plahtica pomaga pri lajšanju večine ženskih bolezni. Uravnava menstrualne motnje, blaži menstrualne bolečine, zmanjšuje beli tok in preprečuje neprijetna vnetja.
Uporablja se kot krepčilo, pospešuje izločanje seča, za zdravljenje slabokrvnosti, revmatizma, protina, po kapi in pri sladkorni bolezni. Blaži želodčne in črevesne težave, zlasti drisko.

Pri želodčnih težavah eno čajno žličko zdrobljene zeli plahtice poparimo s skodelico vrele vode. Po desetih minutah precedimo in popijemo do tri skodelice nesladkanega čaja na dan. Zoper drisko dve jedilni žlici posušenih in zdrobljenih listov plahtice prevremo v pol litra vode; uživamo tri žlice takega čaja na dan, lahko tudi več.

Z njo si izmivamo vnete oči in jo grgramo pri vnetem grlu ter ob vnetju ustne sluznice.
Ustavlja krvavitev, priporočajo jo za celjenje ran. Plahtica skupaj s plešcem ustavlja sušenje mišic, lajša druga huda mišična obolenja in multiplo sklerozo. Pomaga pri nespečnosti, preprečuje arteriosklerozo in lajša porodne bolečine.

Pri zunanji uporabi blaži srbež in vnetje; uporablja se proti celulitu, vnetju dlesni, blaži žuželčje pike, obolenje nožnice. Med drugim zavira staranje kože.

Nosečnicam odsvetujejo pripravke iz plahtice, saj spodbujajo krčenje maternice. Ob vsaki nepričakovani ali nenormalni spremembi pri menstrualnih krvavitvah se je treba posvetovati z zdravnikom. Če jemljete aspirin ali zdravila proti strjevanju krvi, se pred uporabo plahtice posvetujte z zdravnikom.