"> Ta živila veljajo za zvezdnike negativnih kalorij - Tretje obdobje
">
Zanimljivosti - SLO Zdrava hrana - SLO Zdravlje - SLO

Ta živila veljajo za zvezdnike negativnih kalorij

Foto:Profimedia

Če bi teorija o živilih, za prebavo katerih naj bi porabili več kalorij, kot jih vsebujejo, delovala tako, kot si mnogi predstavljajo, bi nekdo, ki dosledno hrusta steblo zelene in kumarice, postopoma pojedel samega sebe.prenašajo

Se spomnite reklame za revijo Hopla? Glavna iztočnica je bila: Kaj pa, če bi bilo vse res? In kako super bi šele bilo, če bi to držalo za tako imenovane negativne kalorije, ki naj bi jih vsebovala določena živila, za prebavo katerih naj bi porabili več kalorij, kot jih vsebujejo.

Edina, ki res nima kalorij, je voda, vsa druga živila jih imajo, in to ne negativnih. Kljub temu neredko zasledimo sezname “shujševalnih živil”, na katere se uvrstijo predvsem beljakovine ter živila z veliko vlakninami in fitohranili. Vsekakor pa z manj kot štirimi odstotki ogljikovih hidratov in petimi odstotki maščob ter bogata z vodo, ujeto v vlaknasto tkivo. Zato smo ob njihovem zaužitju hitreje siti.

Poleg tega naj bi imela še številne druge koristne lastnosti, ki naj bi posredno dobro vplivale na ohranjanje vitke linije: dvigovala naj bi energijo, stabilizirala raven sladkorja v krvi, pospeševala prebavo in čistila črevesje, zavirala apetit, odvajala vodo iz telesa, delovala protivnetno, izboljševala prekrvitev, lajšala spanec, zmanjševala stres, anksioznost in depresijo.

Zvezdniki negativnih kalorij
• Zelena solata. Skodelica zelene solate vsebuje približno osem kalorij. Večinoma je sestavljena iz vode, za njeno predelavo naj bi telo porabilo kar trikrat več energije. Bogata je še z železom, magnezijem in vitamini ter obvezna sestavina vsake zdrave, ne zgolj dietne prehrane.

• Zelje. V 100 gramih zelja je 20 kalorij. Da bi telo prebavilo surovega, naj bi jih pokurilo trikrat več, za kuhanega pa dvakrat. Je prav tako odličen vir vitamina C, betakarotena, vitamina A in številnih mineralov.

– Kumare. Skodelica kumar ima 15 kalorij, telo naj bi jih za presnovo potrebovalo dvakrat več. So bogate z vlakninami in izvrsten spodbujevalec prebave. Prav tako vsebujejo veliko kalija in vitamina C.

• Paradižnik. Srednje velik vsebuje približno 22 kalorij, telo pa naj bi jih za presnovo potrebovalo 60. Vsebuje več kot 90 odstotkov vode, le malo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, bogat pa je z vitamini C, B-kompleksa, E in K ter antioksidantom likopenom. Ker hkrati spodbuja izločanje tekočine iz telesa, je idealen za vse, ki jih pestijo odvečni kilogrami.

• Redkvica. V eni redkvici je le ena kalorija, da bi jo telo prebavilo, pa potrebuje vsaj tri, pravijo zagovorniki negativnih kalorij. So izvrsten vir vitamina C, spodbujajo pa tudi izgorevanje maščob v telesu.

• Šampinjoni. Približno 100 gramov vsebuje 18 kalorij, telo naj bi jih za prebavo porabilo 55. Od vseh gob so prav šampinjoni najbolj bogati s proteini, odličen vir riboflavina, selena in prehranske vlaknine inulina ter brez škroba.

• Brokoli. V 100 gramih brokolija je 25 kalorij, porabili naj bi jih kar 80. Bogat je z vitamini in minerali, zaradi zdravilnih učinkovin je bil razglašen za najboljše varovalno živilo pred rakom.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210