"> Preverite, ali ste med tistimi, ki se jim pitje kave odsvetuje - Tretje obdobje
">
Aktivnosti - SLO Zanimljivosti - SLO Zdravlje - SLO

Preverite, ali ste med tistimi, ki se jim pitje kave odsvetuje

Foto:Profimedia

Je kava res tako škodljiva, kot kažejo določene raziskave?
“To je sedem razlogov, zaradi katerih takoj prenehajte s pitjem kave”, “Koliko kave je preveč” in “Kava – strup ali zdravilo” je le nekaj naslovov, ki jih je mogoče najti na spletu. Medtem ko so posamezne raziskave v preteklih letih kavi pripisovale malodane čudežne učinke, kot so večja spolna aktivnost, preprečevanje rakastih obolenj in lajšanje astme, so druge raziskave trdile, da vam ob pitju kave preti osteoporoza, celo neplodnost se je omenjala. A prav toliko kot je bilo izvedenih raziskav, toliko različnih mnenj in rezultatov se je izoblikovalo.prenašajo

Posameznikom se kava odsvetuje, ali je tudi vsesplošno škodljiva?
Kaj torej drži? O kavi oziroma kofeinu bi se dalo marsikaj povedati, pogovor začne Vesna Lah, vodja zdravnikov splošne medicine v Zdravstvenem domu Velenje. “Težko bi na splošno rekla, da škoduje zdravju ljudi. Glede na to, da je diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje vode iz telesa in da pospeši srčni utrip in za kratek čas dvigne krvni tlak, jo odsvetujem pacientom, ki imajo previsok krvni tlak ali celo jemljejo že zdravila za hipertenzijo,” razlaga. Pitje kave odsvetuje tudi tistim, ki trpijo zaradi prekomerno aktivnega sečnega mehurja, in osebam, ki imajo gastritis oziroma vnetje želodčne sluznice ali kakšne druge težave z želodcem.

Lahova ob tem dodaja, da – v kolikor je oseba zdrava in brez navedenih obolenj – skodelica kave, ki ljudem predstavlja obred in veselje, nikakor ni prepovedana. “Mislim, da obstaja veliko več problematičnih razvad v naših življenjih, kot je jutranja skodelica kave.”

Pretiravanje ni nikoli dobrodošlo
Lahova kave ne more označiti niti za zdrav niti za škodljiv napitek, odvisno je predvsem, kdo jo pije in v kakšnih količinah jo uživa. “Sama pijem kavo, običajno eno do dve skodelici na dan. Ostajam pri isti količini že vrsto let,” dodaja zdravnica, ki se v slabih dvajsetih letih delovne dobe še ni srečala s pacientom, ki bi imel težave zaradi prevelikih količin zaužite kave. Kljub temu pitja kave v svoji ambulanti ravno ne svetuje. “Tistim, ki pa jo pijejo, svetujem, naj ne pretiravajo. Maksimalna količina pri človeku, ki nima zdravstvenih težav, so tri kave na dan.” A dober nadomestek za kavo kljub temu obstaja. Zdravnica svetuje matcha zeleni čaj.

Kakšna je dobra kava?
V kolikor kavo pijemo, je pomembno, kakšno pijemo, kako je postrežena, pozabiti pa ne gre niti na to, kdo jo pripravi. Simona Pompe, učiteljica področja gastronomije v Šolskem centru Velenje, vinska svetovalka in avtorica priročnika “Čarobni svet serviet” je v nedavnem pogovoru za naš časopis izpostavila, da je “poklic natakarja eden najbolj iskanih poklicev pri nas, a k nam prihajajo tujci, zaposlujemo študente, ki strežejo za majhen denar. Dober slovenski kader pa odhaja v tujino, kjer jih čaka boljše finančno stanje. To sistemsko napako bo potrebno popraviti”, je jasna. “Mislim tudi, da bi morali vsi, tudi študenti, skozi tečaj, ki si ga plačajo sami. Če želi z gostinstvom nekaj zaslužiti, naj opravi nekajdnevni tečaj in pridobi certifikat, namesto da mu nekdo pokaže, kako se skuha kava. Za postrežbo gosta namreč ni dovolj, da vidimo, kako se kuha kava, potrebno se je naučiti vsaj osnove strežb.”

Sicer pa Pompetova poudarja, da je delo natakarja vse kaj več kot le kuhanje in strežba kave. “Premalo govorimo o kvalitetnih in bogatih znanjih natakarja. Kuhanje kave, poznavanje vina, mešanje koktajlov in številna druga znanja. S tem, ko lahko vsak študent kuha kavo in jo postreže, razvrednotimo delo natakarja.”


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210