"> Kako se obraniti pred demenco? - Tretje obdobje
">
Zdravlje - SLO

Kako se obraniti pred demenco?

Glavni vzroki demence so:
• bolezni, ki povzročajo degenerativne spremembe živčnih celic v možganih, kot so Alzheimerjeva, Parkinsonova in Huntingtonova bolezen,
• vaskularne bolezni, možganske kapi in srčni napadi,
• poslabšanje možganskega tkiva zaradi izpostavljenosti alkoholu in drogi,
• slaba prehrana in nezadosten vnos vitamina, npr. vitamin B12, ki je pomemben za delovanje možganov,
• okužbe, ki prizadenejo centralni živčni sistem, npr. AIDS,
• poškodba glave ima lahko trajne posledice, kot tudi dolgotrajna izpostavljenost močnim udarcem v glavo (na primer boksarji in nogometaši),
• včasih tudi ledvične, jetrne in pljučne bolezni povzročajo demenco.

Demenca ni tipična bolezen. Nanaša se na številne simptome, za katere je značilno zmanjšanje duševnih sposobnosti, predvsem spomin, komunikacija, govorne veščine, sposobnost koncentracije, razumevanja, presojanja in vizualne percepcije. Najbolj znan primer je Alzheimerjeva bolezen.

Tukaj je nekaj načinov, kako se lahko zaščitite pred demenco.

GIBAJTE SE – Priporočljivo je telovaditi vsaj 30 minut dnevno.

ODREČITE SE ALKOHOLU – Velike količine alkohola povečujejo krvni tlak in raven holesterola v krvi, to sta dva izmed glavnih dejavnikov za razvoj demence. Zato moški ne bi smeli popiti več kot tri do štiri male kozarce vina, medtem ko je za ženske priporočljivo dva do tri kozarce dnevno.

OHRANJAJTE TELESNO TEŽO – Raziskave povezujejo težo z demenco. Ljudje s prekomerno telesno težo imajo osem odstotkov manj možganske mase kot ljudje z normalno težo, kar vodi k izgubi spomina.

OHRANJAJTE MOŽGANE AKTIVNE – V življenju možgani ustvarjajo nove nevronske poti za reorganizacijo informacij. Kako pogosto se to zgodi, je odvisno od količine novih informacij. Raziskave so pokazale, da so ljudje z višjo formalno izobrazbo nekoliko bolj zaščiteni pred demenco. Zato hranite svoje možgane – berite, sestavljajte puzzle, naredite nekaj …

OSTANITE V KONTAKTU S PRIJATELJI – Raziskave kažejo, da ljudje, ki imajo široko mrežo prijateljev in družine, manj verjetno trpijo zaradi Alzheimerjeve bolezni. V skladu s študijo nizozemskih strokovnjakov ima socialna izolacija neposreden vpliv na razvoj demence.

POSLUŠAJTE GLASBO – Glasba pomaga ljudem, ki trpijo zaradi demence, dviga jim razpoloženje, vrača spomine in zagotavljajo ne-besedno komunikacijo. Znanstveniki verjamejo, da lahko glasba spodbuja možgane in je odlična za preprečitev demence.

PAZITE NA ZDRAVJE – Visok krvni tlak, zvišan holesterol, bolezni srca in sladkorna bolezen tipa 2 lahko vplivajo na možgane in povečajo možnosti za demenco. Za njeno preprečitev je potrebno redno telovaditi in se zdravo prehranjevati.

ZDRAVA PREHRANA – Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za različne zdravstvene težave, pa tudi za preprečevanje demence. Težko je določiti specifično hrano za zdravje možganov, vendar je zelo pomembna uravnotežena prehrana, bogata z ribami, oreški, zelenjavo in sadjem.

PRENEHAJTE S KAJENJEM – Kajenje povzroča zoženje krvnih žil in zvišanje krvnega tlaka. Kajenje lahko pripelje tudi do kardiovaskularnih bolezni, raka in demence. Najnovejše raziskave so pokazale, da lahko kadilci zbolijo za Alzheimerjevo bolezen od dve do tri leta prej kot nekadilci.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210