"> Kako najti kvalitetno medicinsko sestro in najboljšo nego? - Tretje obdobje
">
Društvo - SL

Kako najti kvalitetno medicinsko sestro in najboljšo nego?

Zadnja leta se soočamo z odhodom medicinskih sester in tehnikov, veliko jih odhaja iz Slovenije, Hrvaške, saj jih drugje pričakajo veliko boljši pogoji.

Kljub temu, da so medicinske sestre odlično usposobljene, jim sistem priznava samo nižjo stopnjo fakultete. Problem je v tem, da jih temu ustrezno tudi slabo plača, zato v kombinaciji z drugimi izredno težkimi razmerami, skorajda ni nobenega razloga za delo v Sloveniji ali na Hrvaškem.

Delo medicinske sestre je zelo zapleteno in polno žrtvovanja. Od njih se zahteva ogromno medicinskega znanja, organizacijskih spretnosti, komunikacijskih veščin, timskega dela in veliko empatije. Da bi bila oseba pripravljena za tako delo, jo je potrebno finančno spodbuditi. Medtem ko so v domačih bolnišnicah zaslužile mesečno plačo v višini okoli 600 evrov ali 5000 kun, so v zahodnoevropskih državah, kot so na primer Nemčija, Avstrija in Irska, prejele mesečne plače v višini več tisoč evrov.

Poleg plače je zelo pomembno, v kakšnih razmerah delajo medicinske sestre. Za mnoge je nepredstavljivo, toda res je, da v številnih bolnišnicah v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem … ob koncu tedna v določenih oddelkih dela le ena medicinska sestra. Biti v oddelku in skrbeti za deset pacientov je popolnoma nedopustno.

Delodajalec mora zaradi dobrega timskega dela poskrbeti tudi za medsebojno komunikacijo med medicinskimi sestrami. Tudi redni pogovori s psihologom so lahko dovolj, seveda z dovoljenjem zaposlenega.

Mnogi, na žalost, od medicinskih sester pričakujejo, da se bodo obnašale kot prostovoljke. Toda dejstvo je, da gre za poklic. Poklic, pri katerem si dolžen redno spremljati razvoj medicine in se ves čas učiti. To je nekaj, česar bi se morali zavedati tako pacienti kot delodajalci medicinskih sester.

Ko upoštevate vse argumente, omenjene v tem besedilu, boste gotovo z lahkoto našli kvalitetno medicinsko sestro, saj se je stanje v Nemčiji izboljšalo. Pravzaprav zaradi vseh, tudi tistih, ki so prišli pozneje, tu lahko omenimo zdravnike, fizioterapevte, negovalce, lahko zagotovo dobite kvalitetno nego in oskrbo.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function get_field() in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php:210 Stack trace: #0 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require() #1 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #2 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/general-template.php(168): locate_template(Array, true, false) #3 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/content-single.php(15): get_template_part('template-parts/...') #4 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(725): require('/home/trecadobh...') #5 /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-includes/template.php(672): load_template('/home/trecadobh...', false) #6 /home/trecadobhr/domains/trecado in /home/trecadobhr/domains/trecadobhrvatska.com/public_html/wp-content/themes/pennews/template-parts/single/style-1.php on line 210